Kuopion Muotoiluakatemia, Kalevalan koulun valmistavan luokan maahanmuuttajanuoret ja Haapaniemen alakoulun oppilaat sekä joukko huippuasiantuntijoita ovat suunnitelleet kevään 2017 aikana Kuopion Palloseuran kotistadionille KuPS-fanialueen. Fanialueen tavoitteena on saada uusia katsojia nauttimaan ottelutapahtuman tunnelmasta sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä. Aluetta ja sen toimintoja on suunniteltu eri katsojaryhmien näkökulmasta ja se on suunnattu kaikille katsojille. Tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja tuoda futista ihmisten arkeen eri keinoin.
Pallo haltuun -hankkeessa on kysymys siitä, miten luomme uusia mahdollisuuksia päästä kosketukseen futiksen kanssa. #banzai #kaikkipeliin #pallohaltuun
KuPS-fanialueen avajaisia vietettiin 4.6.2017 pelattavan KuPS-IFK Mariehamn Veikkausliigaottelun yhteydessä. KuPS-fanialueella korostetaan keltamustaa värimaailmaa, positiivista kannustuskulttuuria ja monikulttuurista ilmettä. Fanialueen taustalla on ajatus jalkapallokulttuurin vahvistamisesta ja jalkapallon tuomisesta lähelle ihmistä. Suunnittelutyö pohjautuu syksyllä 2016 toteutettuun ”Kohtaamisesta tunteeseen. Kuopion Palloseuran ottelutapahtuman kehittäminen ja kuopiolaisen jalkapallokulttuurin vahvistaminen” -selvitykseen. Selvityksessä kysyttiin Kuopion Palloseuran ottelutapahtuman järjestäjiltä ja otteluiden katsojilta, muun muassa miten ottelutapahtumaa tulisi kehittää. Yksi ideoista oli juuri KuPS-fanialueen kehittäminen.
Pallo haltuun -hankkeessa on hyödynnetty muotoiluajatteluun ja tutkimukseen perustuvaa ihmislähtöistä Kuopio DESIGN thinking -toimintamallia. Mallissa ilmiötä lähestytään kokonaisvaltaisesti ja ratkaistaan siihen liittyviä ongelmia eri näkökulmista ja eri alojen asiatuntijoiden avulla. Jalkapalloa siis lähestytään jalkapallotoiminnan lisäksi myös muotoilun, kulttuurin, yhteiskunta- ja käyttäytymis-tieteiden näkökulmista. Mallissa pyritään kokonaisvaltaiseen ongelmanratkaisuun. Osallisuus ja käytännön toteutettavuus ovat toimintamallin keskeisiä periaatteita.
Fanialuetta on suunniteltu koko kevään 2017 ajan yhdessä eri alojen asiantuntijoiden, muotoilijoiden ja tutkijoiden kanssa. Suunnittelutyössä on ollut mukana tapahtumatuottaja Allu Koskinen, elämysmuotoilija Jere Ruotsalainen, graafiset suunnittelijat Annette Kärki ja Milko Tarvainen sekä tubevaikuttaja Jaakko Parkkali. Kuopion Palloseuran edustusjoukkueen pelaajat Sebastian Sorsa, Urho Nissilä, Ville Saxman ja Joni Mäkelä ja KuPS:n toimistolta Jarmo Heiskanen, Tero Taipale, Miikka Ilo ja Juuso Hartikainen. Hankkeen kummina on toiminut opetusneuvos Eija Vähälä.
Fanialue on kaikkien katsojien kohtaamisalue: lasten, nuorten ja aikuisten. Katsojat voivat nauttia ottelutapahtumasta yhdessä ollen, pelaten tai leikkien. Alueella voit tavata suosikkipelaajasi, kuunnella pelaajien kuulumisia ja ottaa yhteiskuvia pelaajien kanssa. Aluetta rajaa asfalttiin tehtävä toiminnallinen katumaalaus, johon maalit on lahjoittanut Teknos. KuPS-fanialueella voit muun muassa haastaa itsesi pomputtelu-, heitto- ja pujottelukilpailuun tai ottaa esimerkiksi fanikuvan selfie-seinän edessä Aulis Rytkösen ja Olavi Rissasen jalanjäljillä! Pomputtelupisteellä KuPS:n Urho Nissilä pomputteli 50, montako sinä? Hankkeen puitteissa suunniteltiin myös tyylikkäitä fanituotteita, joiden kuoseissa eri kulttuurit yhdistyvät uudella tavalla! Fanialueella voit nähdä myös ”Verkko”-seinäelementtejä, jotka ovat yhteisöllisesti toteutettuja monikulttuurisia seinäelementtejä. Materiaalit seinäelementteihin lahjoitti Oy Scantarp Ab. Futis yhdistää ja luo moniarvoisuutta yhteiskuntaan.
Pallo haltuun -hanketta johti Kuopion Muotoiluakatemia/Kuopion Rouvasväenyhdistys ry ja se toteutettiin yhteistyössä Kuopion Palloseuran sekä Kuopion kaupungin kanssa. Hanke oli osallisuutta vahvistava projekti, jossa eri taustoista ja aloilta tulevat ihmiset ovat yhdessä ideoineet, suunnitelleet ja toteuttaneet KuPS-fanialueen. Hankkeen rahoittajina toimivat Pohjois-Savon ELY-keskus, Kuopion kaupunki, Kuopion Rouvasväenyhdistys ry sekä Kuopion Palloseura.
Lukumäärä:
Lukumäärä: