Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoima HIPOVA-hanke valittiin keväällä 2024 Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaan, johon haki 180 tiimiä. Hankkeen Horisontin maalaajat -kokeiluhankkeen tarkoituksena oli tuoda lasten ja nuorten ääni kuuluviin Pohjois-Savon ilmastotyössä.
Kokeiluhankkeessa luotiin tulevaisuustyöskentely-oppitunti, jossa lapset ja nuoret pääsivät luovin menetelmin visioimaan millaista elämä on Pohjois-Savossa vuonna 2050. Oppituntia testattiin Pohjois-Savon kouluissa joulu-maaliskuussa 2024–2025. Kiertueen aikana vierailtiin seitsemässä koulussa ja yhteensä yhdeksässä luokassa.
Kokeilu huipentui huhtikuussa Pohjois-Savon lasten ja nuorten tulevaisuusfoorumiin Kuopion Finnkino Scalassa ja esillä olivat kokeilussa syntyneet lasten ja nuorten tekemät tulevaisuuskuvateokset. Tapahtumassa julkaistiin kaikista osallistuneiden ajatuksista koostettu Pohjois-Savon tulevaisuuskuva 2050, joka toimii pohjana maakunnan ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmalle.
Kokeilua toteutti Pohjois-Savon ELY-keskus yhdessä Kuopion Muotoiluakatemian, Ilmatieteen laitoksen ja Pohjois-Savon liiton kanssa.
Nyt tämä tulevaisuustyöskentely-työpajan materiaali on kaikkien käytettävissä!
Horisontin maalaajat -materiaalin avulla järjestät mielenkiintoisen oppitunnin, joka pureutuu siihen, miltä elämä Pohjois-Savossa voisi näyttää vuonna 2050 – aina asumisesta ja liikkumisesta ruokaan ja kulutukseen. Tunti yhdistää ilmastotiedon ja luovan työskentelyn.
Oppitunnilla seikkailevan Ilmastokonkkaronkan, ulkoavaruudesta saapuvan trion, kautta oppilaat saavat tietoa alueen ilmastopäästöistä, kotitalouksien kulutuksen vaikutuksista ja ilmastonmuutoksen paikallisista seurauksista. Samalla esille tuodaan aktiivisesti ilmastonmuutokseen sopeutumisen keinoja.
Tunnin tavoitteena ei ole herättää synkkyyttä, vaan korostaa jokaisen toimijuutta ja tulevaisuuden pohdinnan merkitystä: parempi varautuminen syntyy tulevaisuutta pohtimalla, ja loppujen lopuksi kukaan ei voi varmasti tietää tulevaisuutta. Jokaisella on oma oikeutensa ja näkemyksensä sen pohtimiseen. Ilmastotiedon jälkeen oppilaat pääsevät visioimaan toivottua tulevaisuutta Pohjois-Savossa vuonna 2050. He voivat toteuttaa näkemyksensä itse valitsemillaan luovilla keinoilla, kuten piirtäen, kirjoittaen, näytelmän tai pienoismallin hahmotelmien kautta, työskennellen niin yksin kuin ryhmissäkin.
Tämä materiaali soveltuu luokille, joissa ilmastonmuutosta on jo käsitelty. Sitä voi hyödyntää yksittäisten oppiaineiden, kuten maantiedon tai biologian, tunneilla, mutta se soveltuu erityisen hyvin yhdistettynä esimerkiksi kuvaamataitoon sekä monialaisten oppimiskokonaisuuksien (MOK) teemaksi.
Alla tarvittavat esitys -ja oheismateriaalit.
Valokuvaaja ja tekoälytaiteilija Antti Karppinen loi tekoälyn avulla tulevaisuuskuvan Pohjois-Savosta vuonna 2050. Tulevaisuuskuvan pohjana oli yli sadan pohjoissavolaisen 6.–9.-luokkalaisen luomia piirroksia, kollaaseja, videoita ja tekstejä, jotka olivat syntyneet Horisontin maalajat -työpajakiertueen aikana.
Tämä materiaali tulee toimimaan maakunnalle laadittavan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman pohjana. Lapset ja nuoret ovat upeasti pohtineet tulevaisuutta niin asumisen, liikkumisen kuin ruuan- ja energiantuonannon kannalta ympäristökysymyksiä unohtamatta.
Lukumäärä:
Lukumäärä: