FI | EN
takaisin

Design Triennale Kuopio

Design Triennale Kuopio on rohkeiden kohtaamisten tapahtuma, joka tuo yhteen kehittäjät, innovaattorit, huippuosaajat ja edelläkävijät globaalien haasteiden ja teemojen äärelle. Design Triennale on konsepti, joka katsoo tulevaisuuteen ja synnyttää aitoa yhteistyötä verkostojen välillä. 

Design Triennale Kuopio järjestetään ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä tapahtumana pe–la 26.–27.4. juhlistaen kuopiolaisen muotoilukoulutuksen 135-vuotista taivalta. Tervetuloa mukaan Design Triennale Kuopion tapahtumiin!

Ohjelma ja ilmoittautuminen 

Design Triennale Kuopio
26.–27.4.2019

Design Triennale Kuopio on vuoden 2019 Design Week Kuopion päätapahtuma ja se järjestetään kaksipäiväisenä tapahtumana pe–la 26.–27.4. Perjantain englanninkielisen seminaarin tapahtumapaikkana on Kuopion Musiikkikeskuksen Kamarimusiikkisali (Kuopionlahdenkatu 23 C, 70100 Kuopio) klo 9.30–16.

Lauantaina tapahtuma jatkuu Kuopion Muotoiluakatemialla (Piispankatu 8, 70100 Kuopio), jossa järjestetään Design Triennale Market klo 10–15.

Muotoiluopetuksen 135-vuotisjuhlaa

Perjantain juhlaseminaarissa esiintyvät opetusneuvos Eija Vähälä, toiminnanjohtaja Eija Tanninen-Komulainen ja koulutusvastuujohtaja  Salla Seppänen aiheenaan ”Muotoilukoulutuksen historia ja tulevaisuus, 135 vuotta”, Constanze Unger ”Design education, international co-operation and the relevance of 100 years of Bauhaus”, Petra Ahde-Deal ”Wearable technology” ja Ezra Satok-Wolman ”Eat, Breathe, Sleep, Dream: Jewellery”.

Perjantain 26.4. seminaarissa jaetaan myös muotoilupalkintoja: Kuopion Rouvasväenyhdistys ry:n muotoilupalkinto ”Muodosta tulevaisuus” ja Itä-Suomen Muoto ry:n ”Savolainen suoraviiva -muotoilutekotunnustus 2019” sekä ”Tulevaisuuden kantoväline” -kutsukilpailun palkinnot. Lisäksi ohjelmassa on ”Muotoiluajattelu globaalien ongelmien ratkaisemisessa!” -paneelikeskustelu, jossa mukana ovat TKI-asiantuntija Jyri Vuorisalo, TK- ja liiketoiminnan suunnittelija Raisa Leinonen ja pääpuhujat.

Lauantaina 27.4. Muotoiluakatemialla järjestettävässä Design Triennale Marketissa Savonia Muotoilun opiskelijat sekä muotoilualan ammattilaiset ovat esittelemässä ja myymässä omia tuotteitaan ja palvelujaan. Lisäksi lauantaina voi osallistua Kiertoon-hankkeen kaikille avoimeen työpajaan.

Tärkeänä osana Design Triennale Kuopiota on muotoilukilpailu, joka vuonna 2019 on suunnattu kutsukilpailuna lapsille ja nuorille, aiheena ”Tulevaisuuden kantoväline”. Kilpailuun osallistui 74 oppilasta viidestä eri kutsukouluista ja kilpailuraati valitsi jokaisesta koulusta kaksi ehdotusta jatkokehittelyyn. Savonia Muotoilun opiskelijat yhdessä kutsukoulujen oppilaiden kanssa valmistivat työpajassa mallikappaleet, jotka ovat esillä lauantaina Design Triennale Market -tapahtumassa 27.4. klo 10–15. Siellä kaikilla kävijöillä on mahdollisuus äänestää mieluisinta Tulevaisuuden kantovälinettä. Kaikki viisi kutsukoulua palkitaan.

Yhteistyötä

Design Triennale Kuopio -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Itä-Suomen Muoto ry, Kuopion Rouvasväenyhdistys / Muotoiluakatemia ja Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun tutkinto-ohjelma. Savonia Muotoilun toisen vuosikurssin opiskelijat ovat vastanneet juhlaviikon DTK-tapahtumien graafisen ja visuaalisen ilmeen sekä markkinointiviestinnän suunnittelusta ja toteutuksesta yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kuopion Rouvasväenyhdistys

Luodakseen työansiota kaupungin varattomille naisille Kuopion Rouvasväenyhdistys päätti vuonna 1884, 135 vuotta sitten, perustaa Käsityökoulun. Käsityökoulussa opetettiin kädentaitoja neuloma-, ompelu- ja kutomaosastoilla. Yhdistyksen toiminta mahdollisti myös tuotteiden myynnin. Nykyisin Kuopion Rouvasväenyhdistys järjestää muotoilun opetusta lapsille, nuorille, aikuisille ja senioreille sekä edistää toimialan yrittäjyyttä ja muotoilun hyödyntämistä yritysten liiketoiminnassa. Yhdistys jatkaa ylpeänä pitkää historiaa alkuperäisten arvojensa mukaisesti.

 

Vuonna 1860 perustettu Kuopion Rouvasväenyhdistys aloitti käsityökoulun toiminnan 135 vuotta sitten vuonna 1884. Koulutuksen tarkoituksena oli antaa varattomille tytöille ja naisille mahdollisuus ansaita elantoa. Kuva: Kuopion Kulttuurihistoriallinen museo, Victor Barsokevitsch

Savonia-ammattikorkeakoulu

Nykyinen Savonia-amk muotoilun tutkinto-ohjelma johtaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on muotoilija (AMK). Opintojen laajuus on 240 opintopistettä ja kesto 4 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijuuden liikkumisen. Muotoilijan kädenjälki näkyy kaikkialla - tulevaisuus tarvitsee uutta muotoilua, rohkeita tuoteideoita ja palveluinnovaatioita. Valmistuttuaan muotoilija hallitsee suunnitteluprosessin, visuaalista ilmaisua ja eri tuotantotekniikoita. Muotoilun koulutuksessa opitaan kestävän kehityksen sekä liiketoiminnan merkitys osana muotoilijan työtä. Opiskelu on käytännön työtä muotoilustudioitten monialaisissa työelämäprojekteissa, joissa kehittyvät muotoilijan suunnittelutaidot, asiakasymmärrys, aloitteellisuus, näkemyksellisyys ja tulevaisuuslähtöinen ajattelu. Muotoilija (AMK) on laaja-alainen muotoilun ja luovan suunnittelun osaaja.

Itä-Suomen Muoto ry

Itä-Suomen Muoto ry (IMU) on vajaan neljän vuoden ajan tehnyt työtä alan työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseksi. IMUsta on, lyhyestä toiminta-ajastaan huolimatta, tullut muotoilun merkittävä ja vaikuttava toimija alueella. Muotoilijoiden oman yhteisön ja verkoston rakentamiseksi IMU järjestää tänä vuonna yhteisöllisiä työpäiviä ja käynnistää vertaiskoulutustoiminnan jäsenilleen, alan tekijöille ja opiskelijoille. Jo neljättä kertaa järjestettävän Design Week Kuopio (DWK) -tapahtumaviikon tavoitteena on tekijöiden ja eri organisaatioiden yhteistyön edistäminen. DWK tekee työtä muotoilun arvon, sen ymmärryksen ja hyödyntämisen lisäämiseksi. Muotoilun viikon päätapahtumana tänä vuonna on Design Triennale Kuopio.

Artikkelin aiheet