FI | EN

Etätyöpajaryhmä Pandat

Etätyöpajaryhmä Pandat toteutti teokset Kurkistus ja MINÄ – TILASSA. Kurkistus-seinämaalaus suunniteltiin ja toteutettiin Vuorelan päiväkodin pihassa sijaitsevaan muuriin. MINÄ – TILASSA -videoteos julkaistiin Kuopion Muotoiluakatemian YouTube-kanavalla.

Kurkistus kuvaa sitä, kuinka panda ja suomalainen karhu kohtaavat. Maalauksen yksityiskohtina nähdään myös koivuja sekä bambupuita.

Kurkistus-teoksen teemana on Eläinten kaupunki. Aiheeseen päädyttiin keskustelemalla kuluneesta vuodesta ja siitä, kuinka eläimet ovat ilmestyneet kaupunkikeskustojen katukuvaan koronavirustilanteen aiheuttaman hiljentymisen vuoksi.

MINÄ - TILASSA, kuinka Minä näyn julkisessa tilassa?

Videoteoksessa MINÄ – TILASSA teemaa lähestytään käsitteellisemmin. Työryhmän nuoret esittelevät videolla oman osaamisensa kautta sitä, millä tavoin voi tehdä asioita näkyväksi ja tulla kuulluksi – kuinka Minä näyn julkisessa tilassa?

 

___

PANDAT

Pandat-etätyöpajaryhmään kuului kuopiolaisia nuoria ja nuorisotoimijoita. Etätyöpajan ohjaajina toimi kuvataiteilija Veera Launonen ja taiteileva yhteisöpedagogi Maiju Ruuskanen.

Etätyöpajaryhmä Hittaat

Etätyöpajaryhmä Hittaat toteutti hankkeen aikana teokset Teot Puhuvat ja Veli Kuutamolla. Teot Puhuvat -peiliteokset suunniteltiin ja toteutettiin valmisteilla olevaan Vesannon uuteen koulukeskukseen sekä Kiuruvedelle Nivan alakoululle ja Kiuruveden kulttuuritalolle. Teot Puhuvat -teoskokonaisuuteen sisältyy myös tarroja sekä opetusmateriaalia. Veli Kuutamolla -seinäteos suunniteltiin ja toteutettiin hankkeen aikana Rautalammin kunnan työkeskus Kokkatoiminnan ulkoseinään.

Teot Puhuvat muistuttaa voimasta, jota jokaisen teot kantavat.

Nuorten ideat yhdistyvät Teot puhuvat -teoksessa, joka viestii vastuullisen käytöksen puolesta. Nuoret pitivät tärkeänä ehkäistä koulukiusaamista ja kaikenlaista syrjintää sekä kannustaa ja viestiä itsensä arvostamisesta. Teoksen peili muistuttaa katsojaa siitä, että jokaisella on vastuu omasta käytöksestään.

Koulujen käyttöön luovutettiin myös oppimateriaalia, joka syventää teoksen sanomaa erilaisten tehtävien avulla. Oppimateriaali on vapaasti ladattavissa alla olevasta linkistä.

TEOT PUHUVAT materiaali pdf

 

Kokka korkealla, kohti uusia tuulia!

Veli Kuutamolla -seinäteos syntyi yhteistyössä Hittaat-työpajaryhmässä Rautalammin Kokkatoiminnan nuorten sekä ohjaajien toimesta. Teos kuvaa Kokkatoiminnan toiminta-ajatusta ”kokka korkealla, kohti uusia tuulia!”

____

HITTAAT

Etätyöpajaryhmä Hittaisiin kuului nuoria ja nuorisotoimijoita Vesannolta, Kiuruvedeltä, Bristolista sekä Rautalammilta. Etätyöpajaryhmän ohjaajina toimi taideterapeutti Elisa Pentikäinen, arkkitehti ja muotoilija Jussi Laine sekä muotoilukasvattaja Silvia di Iorio.

Etätyöpajaryhmä Varkaat

Etätyöpajaryhmä Varkaat toteutti teokset Polku ja Kuosikas. Yhteisöllinen Polku-teos toteutettiin Varkauden Tehtaan koulun ulkotilaan ja Kuosikas-teos Kuopion Rouvasväenyhdistykselle. Molemmissa teoksissa nostetaan esiin historian merkitys paikkakunnalle ja nuorten elämään.

Haluamme tuoda varkautelaisten arkeen väriä ja iloa. 

Polku-teos on osallistava ja tekijöillä on viesti kaikille varkautelaisille: "Elämä on välillä kivikkoista ja jokaisella on oma polkunsa, mutta olemme täällä yhdessä ja toivommekin kaikkia varkautelaisia täydentämään teostamme ja jättämään oman palan polkuansa." Polku-teos kunnioittaa Varkauden merkittävää teollista historiaa ja tuo esiin tämän päivän nuorten äänen.

Poikkeuksellinen aika korostaa Rouvasväenyhdistyksen toiminnan tärkeyttä. Haluamme kunnioittaa yhdistyksen merkittävää historiaa ja juhlavuotta Kuosikas-teoksella.

Frederika Runebergin ajatus "Rouvasväenyhdistyksen tehtävä on poistaa esteitä valon tieltä" on toiminut inspiraationa Kuosikas-teokselle, jossa esiintyvät muodot ja rohkaisevat tekstit tuovat ympärilleen valoa ja toivoa.

____

VARKAAT

Varkaat-etätyöpajaryhmään kuului nuoria aikuisia Kuopiosta sekä nuori Varkaudesta. Etätyöpajaryhmän ohjaajina toimivat visuaalinen suunnittelija ja yrittäjä Nina Kaartinen sekä opettaja ja taiteiden maisteri Janne Laitinen.

Lukumäärä:

- +

Lukumäärä: