FI | EN
takaisin

Felt the Happiness – onnellisuutta huovuttamalla

Kuopion Rouvasväenyhdistyksen residenssiin saapuu huovutukseen erikoistunut tekstiilimuotoilija Bilge Merve Aktas (Turkki), jonka työpajassa Aikuisten Muotoiluakatemian oppilaat pääsevät käsittelemään onnellisuutta neulahuovutuksen kautta. Bilge viipyy residenssissämme 25.4.–1.5.2021.

“Huovuttaessa luodaan tasaista tai kolmiulotteista tekstiilipintaa yhdistämällä villan kuituja toisiinsa. Neulahuovutuksen rytminen käden liike, prosessin hitaus ja kuitujen yhdistyminen toisiinsa luovat meditatiivisen tilan keskustelulle oman itsen kanssa. Työpajassa toteutettavassa teoksessa yhdistyvät mielikuvitus, materiaali ja käsityö. Osallistujat suunnittelevat teostaan matkaamalla ajatuksissaan onnellisuutta tuottaviin asioihin, paikkoihin, muistoihin ja kokemuksiin. Onnellisen mielen maisema suunnitellaan ja toteutetaan neulahuovuttamalla. Teos on opaste tai muistutus onnellisesta hetkestä toimien apuna onnellisen olotilan saavuttamiselle ja siinä pysymiselle. Oman konkreettisen teoksen kautta kuvitteellisesta onnesta tulee kohde, joka voidaan saavuttaa.”

Bilge Merve Aktas toimii tutkijatohtorina Muotoilun laitoksella Aalto-yliopistossa.

Väitöskirjassaan (2020) hän tutki huovuttaessa tapahtuvaa ihmisen ja materiaalin välistä vuorovaikutusta ymmärtääkseen, kuinka materiaali muokkaa toimintaamme, ajatuksiamme ja osallisuuttamme maailmassa. Maisterintutkinto (2015) käsitteli käsinneulottuja sukkia. Aktas tutki, miten neulemallien kautta unohdetut naisten työt liittyvät nousussa olevaan maker-liikkeeseen. Aktas työskentelee materiaalisuuden ja käsityön aiheiden ympärillä ja tarkastelee erilaisia tapoja tuottaa tietoa.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Kuopion Rouvasväenyhdistys / Kuopion Muotoiluakatemia

Anna Räisänen, Muotoiluakatemian vastuuopettaja

anna.raisanen@muotoiluakatemia.fi, 044 731 8003